Rondleiding voor de vrijwilligers bij Geerlings Dahliakwekerij, 22 april 2023.

Een rondleiding op de kwekerij van Jan en Elly Geerlings is een belevenis. Een heerlijke ontvangst met koffie en verse appelplaatkoek van Elly.  Smullen maar! Elly vertelt over oprichter Cor Geerlings die beroemd werd met een verdelingssucces: Glory of Heemstede, een dahlia met die de sfeer oproept van een waterlelie en nog steeds vele harten steelt. Inmiddels bestaat de kwekerij 75 jaar, en heeft zoon Jan met Elly een gespecialiseerde kwekerij met wel 300 soorten. Verschillende vormen en maten, zoals sterdahlia’s, baldahlia’s, open dahlia’s, cactusdahlia’s.  De (show-en pluktuin aan de Kadijk is een paradijs waar je tot ver in oktober kunt genieten en pukken. Na de bloeitijd worden de dahlia’s geknipt en worden de knollen gerooid. De knollen worden nagekeken, schoongemaakt en gedroogd. Soort bij soort, met nummers en naambordjes. Ik heb goed opgelet, maar mijn verslag is een impressie, vast niet compleet. Het kwekers vak is veel ingewikkelder dan ik kan bevatten!

Elly vertelt en demonstreert met een puntige knipschaar hoe de dahliaknollen worden geknipt en gespitst. Vandaag laat Elly met een grote knipschaar zie hoe schone gedroogde knollen flink worden kort geknipt en gesplitst/ gescheurd. Geen aarzeling, hup de oude knollen eraf tot er een mooi stuk uitloper met kraag overblijft. Een grote knol? Als je goed kijkt zitten er veel uitlopers aan, splitsen maar! Vakwerk en handwerk. En een mooie wijsheid: knollen zijn net mensen.

                                

Dan neemt Elly ons mee naar de loods waar in de winter de bestellingen die binnenkomen via worden klaargemaakt. We gaan de kassen in, om het stekken van dahlia’s te zien. Bakken met nummers, alles strak georganiseerd. Hier rijen jonge scheuten die uit de kraag van de knol schieten, die kun je stekken met een scherp mes. een secuur werkje is het om de uitlopers eraf te halen, mét hieltje. Overtollige blaadjes eraf halen en dan gaat elk stekje, met wat stekpoeder in een vakje in een bakje. Afgedekt met plastic folie, om het warm en vochtig te houden. Na enige tijd worden de stekjes verpot naar grotere bakken en daarna  kan het de grond in.

                               

Het is een wondere wereld:
Nieuwe dahlia’s die worden gevormd door middel van uitlopers, door scheuren, stekken wordt vegetatieve vermeerdering genoemd. Nieuwe dahlia’s met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant. Generatieve /vermeerdering verloopt via bestuiving en bevruchting van de bloemen, dus zaad en levert nieuwe verrassingen op. Maar niet elke dahlia maakt zaden.

In het voorjaar wordt de grond kaal gemaakt, gaat er koemest op het land en die wordt omgespit. Net als bij KIMT: goede zanderige grond, goede mest, goed spitwerk en veel liefde en passie. In mei / juni wordt er gepoot. Dan paaltjes slaan en gaas bevestigen. Met het plaatsten van gaas krijgen de dahlia’s een steuntje zodat ze niet stukwaaien bij harde wind. De eerste knoppen komen en in augustus en september is het dieventijd: zijscheuten verwijderen. En slechte bloemen verwijderen, zodat de dahlia’s rijk bloeien, en er eindeloos kan worden geknipt van bijvoorbeeld Red Spider, van Black Jack, Cheerleader, Café au lait en Glory of Heemstede En ondertussen zoemen de bijen rond en ontstaan er een nieuwe generaties dahlia’s, die -als de zaden in een paar jaar mooie en sterke dahlia’s opleveren- een plek en een bijzondere naam kunnen krijgen in het assortiment.

Wat een ambacht! Wat een zorg voor de dahlia’s. Wat een passie! Wat een leuke rondleiding. Dank je wel Elly!

Wendy Ates

PS het recept van de appelplaattaart met havermout is te vinden op zoetrecepten.

Meer over dahlia’s en foto’s:
Geerlings Dahlia's (geerlings-dahlia.nl)


Fotografie en video.

Regelmatig maakt de stichting foto's en/of video's om haar goede werk te promoten. Dit is een belangrijk deel van onze activiteiten omdat het onder de aandacht brengen van de gunstige effecten van tuinieren een van onze voornaamste doelstellingen is. Iemand uit onze opnames verwijderen kan heel moeilijk zijn, maak het daarom in zo'n geval duidelijk aan de fotograaf dat je niet gefotografeerd wil worden en wij zullen ons best doen om jouw verzoek te respecteren. Onder bepaalde omstandigheden kan dit tot gevolg hebben dat je even niet kunt deelnemen terwijl de opnames worden gemaakt.

Educatieve lessen.

Voor kinderen kunnen we educatieve lessen verzorgen in het Tuinhuis van KIMT voor scholen en naschoolse opvang tegen vergoeding.

 

 

 

 

 

­