Kom In Mijn Tuin is een bijzonder groen-, natuur- en educatief project in het Groenendaalse Bos in Heemstede.

KIMT geeft jaarlijks cursussen moestuinieren aan jong en oud. Onze tuinspecialisten begeleiden u wekelijks bij het zelf planten, telen en oogsten in onze prachtige tuin aan het Groenendaalse Bos.

Als doel hebben wij kinderen, ouders/grootouders en mindervaliden te onderrichten over natuur en gezonde voeding. Het bevorderen van de kennis van- en het plezier in het (moes)tuinieren en om de kennis te behouden en door te geven aan de nieuwe generaties.

Kindertuinen:

Zit jij in groep 5 t/m 8? Lijkt het je leuk om groenten en bloemen te kweken? Dat kan in je eigen tuintje van 10 m bij 1 m gedurende het seizoen van april t/m september, wekelijks na schooltijd onder begeleiding van vrijwilligers.

Je krijgt een zaaiplan, daarin staat met welke zaden en planten er gewerkt worden. Je mag zelf zaaien en planten. In de tuin kun je zien hoe alles groeit en bloeit. Je mag lekker in de buitenlucht schoffelen en harken, zodat alle planten goed kunnen groeien.

De door jouw  gekweekte groenten en planten mag je natuurlijk mee naar huis nemen om er daar van te genieten.

Generatietuin:

Heeft u altijd al als ouder/grootouder met uw kinderen of met uw kleinkinderen willen tuinieren? Dat kan nu in een gezamenlijke tuin van 10 m bij 1,5 m. Samen zorgt u wekelijks voor uw moestuin, gedurende het seizoen april - september, na schooltijd, onder begeleiding van een tuinbegeleider.

U en uw (klein)kind mogen de eigen groenten mee naar huis nemen om het thuis samen te bereiden. Ook bloemen mogen mee naar huis.

Mindervalidentuin:

Een mindervalidentuin is een tuin met verhoogde bakken en tuintafels van 2,00 bij 0,75 m. In deze tuin kan gewerkt worden door volwassenen en kinderen met een fysieke beperking. De "tuin op hoogte" is ideaal voor mensen met een scootmobiel of rolstoel en mensen die slecht ter been zijn. Zo komt u nog eens ergens anders dan thuis en in de winkel! U bent lekker bezig in de buitenlucht en u komt in contact met anderen. U kunt groenten en kruiden verbouwen en mee naar huis nemen. Uiteraard krijgt u bij het tuinieren begeleiding van een enthousiaste vrijwilliger.

Ook kinderen met een rolstoel kunnen heerlijk in deze tuin werken, en genieten van alles wat er op het landgoed (de algemene tuin, de kindertuinen en generatietuin) groeit en bloeit: van aardbeien tot pompoenen.

De algemene tuin:

Hier groeien allerlei soorten bonen, verschillende soorten bieten, rabarber, aardbeien, pastinaak, wortelen, uien, andijvie, sla en kruiden zoals pepermunt, bieslook, artisjokken en kardoen.

En natuurlijk zijn er bloemen in allerlei kleuren. Heel bijzonder is onze mediterrane tuin: kom kijken en genieten!

Leuk om te weten: In 2011 won het project "Kindertuinen" de vrijwilligersprijs van de gemeente Heemstede in de categorie : "Verbinding".

Voormalig staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is ambassadeur van Stichting Kom In Mijn Tuin.

Door kindertuinen, mindervalidetuinen en generatietuinen op het landgoed ruimte te geven, komen kinderen, ouderen en mindervaliden met elkaar in contact. Dit bevordert de uitwisseling van kennis en verhoogt het plezier van de aanwezigen.

Voor ouderen uit instellingen beogen wij dat ze betrokken raken bij tuinieren, lekker buiten komen en makkelijk in contact komen met andere mensen. Ouderen hebben vaak leuke tuinverhalen van vroeger, zij kennen de "ouderwetse" groenten en delen zo hun (levens-)ervaring met jongeren.

Wilt u ook meedoen?

De vrijwilligers van stichting Kom In Mijn Tuin zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die willen helpen bij tuinonderhoud, begeleiding of organisatie van activiteiten. Heeft u interesse, wilt u informatie, neem dan contact met ons op. U kunt ons bellen 023-5282651 of via het aanmeldingsformulier.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten op de tuin? Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Tot slot:

Het landgoed wordt natuurvriendelijk bewerkt! KIMT is helemaal afhankelijk van bijdragen van deelnemers van cursussen/workshops, Groene vrienden en sponsoren, wij ontvangen geen subsidie. Er wordt uitsluitend gewerkt met onbetaalde vrijwilligers.

Via educatief lesmateriaal wordt bijgedragen aan kennis over milieu, flora, fauna en de samenhang daar tussen.

Motto: het groeiproces van grond tot mond: van zaadje tot op het bord.

Ons doel is om mensen te verbinden met elkaar, de natuur en met gezond en lekker voedsel uit eigen tuin.

Stichting Kom In Mijn Tuin is door de Belastingdienst aangewezen als "Algemeen Nut Beogende Instelling" (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan de stichting Kom In Mijn Tuin zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een schenking, door middel van een overboeking of schenkingsakte, kan voor u fiscaal aantrekkelijk zijn.

CONTACT

Stichting Kom In Mijn Tuin

Mik van der Bor

tel: 023-5282651

E-mail adres: info@kominmijntuin.com

 

 

onze Algemene
voorwaarden

bestuur

Wim Grimme, voorzitter

Harry van Zon, 2de , voorztter

Mik van der Bor-Schreuder, 1ste secretaris

Elma Pennekamp, 2de secretaris

Robbert-Jan de Bruijne, penningmeester

Monique Rusman, bestuurslid (PR)

 

 

­